BEWEEG NU! 

MEER bewegen is goed. GOED en BEWUST bewegen is beter!

In Balans - Val preventietraining

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij (jong) ouderen. Met de juiste aanpak kan het val risico bij (jong) ouderen effectief verlaagd worden. Het doel van In Balans is het voorkomen van val ongevallen bij (jong) ouderen. Door middel van bewustwording van risicofactoren en verbetering van balans, mobiliteit, conditie en toename van zelfvertrouwen.

Wetenschappelijk onderzoek 

Beweegprogramma's die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit zijn het meest effectief om val risico's te verkleinen. In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven RIVM/CGL). In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve val preventie. 

Uit onderzoek blijkt dat (jong) ouderen na het volgen van de cursus maar liefst 61% minder kans maken om te vallen en dat hun val angst met 37% afneemt.


Doelgroep

Zelfstandig wonende (jong) ouderen van 65 jaar en ouder die zich onzeker op de been voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen

Informatie groepscursus

In Balans is een groepsinterventie. De cursus bestaat uit een informatiebijeenkomst, 3 cursusbijeenkomsten en een 10 weeks beweegprogramma (2x per week). De cursusbijeenkomsten hebben als doel om deelnemers bewust te maken van valrisico en balansverstoring en hen meer kennis te geven over het voorkomen van een val. Het beweegprogramma is gebaseerd op Tai Chi en is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans en biedt gerichte training voor opstaan en lopen. 

Informatiefilmpje In BalansAantal deelnemers

Minimaal 6 en maximaal 15

Locatie

Omdat op dit moment er nog gezocht wordt naar een goede locatie, zal de cursus tot dan worden gegeven in mijn praktijk aan de Tongerseweg 330 te Maastricht. De groepsruimte heeft plek voor maximaal 6 deelnemers. Het is wel van belang dat u in staat bent om een kleine trap op te lopen! 

Data

Deze worden vanaf 2017 zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Wel kunt u zich al aanmelden voor de cursus!

Kosten

De totaalkosten voor deze cursus bedragen: € 285,00. De kosten zijn als volgt opgebouwd:

  • 3x cursusbijeenkomsten (2 uur)
  • 10 weeks beweegprogramma (2x per week 1 uur)
  • Cursusboek t.w.v. € 10,00
  • Kop koffie/thee na afloop

Het lijken hoge kosten, maar u betaald nog geen € 12,00 per bijeenkomst! Een investering in u zelf die het zeker meer dan waard is!


Mogelijkheden vergoeding In Balans val preventie:

  • Een aantal zorgverzekeraars vergoedt In Balans val preventie (deels) vanuit het aanvullend pakket! Informeer hier naar bij uw zorgverzekeraar. 
  • Op dit moment wordt tevens bekeken of de gemeente Maastricht deze cursus (deels) kan subsidiëren. Meer informatie volgt in de loop van 2017.