BEWEEG NU! 

MEER bewegen is goed. GOED en BEWUST bewegen is beter!

Online zelfhulp bij spanning & stress

Stress en spanning hebben voor veel mensen een negatieve klank. Maar stress kan juist ook goed zijn. Positieve stress zet ons bijvoorbeeld aan tot prestaties als sportwedstrijden of overwinnen van gevaarlijke situaties. We hebben stress ook nodig om een uitdaging aan te kunnen gaan, om positief te denken over onze eigen mogelijkheden. Stress is dus nodig om het lichaam waakzamer te maken.

Voor positieve stress maakt het lichaam zelf hormonen aan. Wanneer de stress niet te hoog is en afgewisseld wordt met rust, werken deze hormonen heel positief.  Daarnaast maakt ons lichaam zelf brandstof aan. Als het lichaam gespannen is, verbruikt het alleen maar energie. Rust nemen is dus belangrijk om zo het evenwicht weer te herstellen.

Als de stress situatie echter lang(er) duurt, worden er teveel stresshormonen aangemaakt door het lichaam. Als deze aanmaak te lang duurt omdat er geen of nauwelijks rust wordt genomen, zal er uiteindelijk een verstoring in het lichaam ontstaan. Door de verstoring van dit evenwicht ontstaan er allerlei problemen en zijn we steeds minder in staat om ons te ontspannen. Daarnaast zorgt deze hormonale verstoring er voor dat het lichaam continu denkt dat hij klaar moet staan voor actie. Hiervoor heb je energie nodig en blijft je lichaam deze brandstof zoeken. Het gevolg is dat je jezelf enorm uitput.

Enkele symptomen van spanningsklachten:

  • Pijn in het hele lichaam
  • Chronische vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Concentratieverlies
  • Onzekerheid en angst 
  • Emotionele kwetsbaarheid
  • Overgevoeligheid voor prikkels  
  • Gestoorde motoriek en gevoel 
  • Veranderingen in het afweersysteem


Ontspanning

In de huidige samenleving willen wij in korte tijd zoveel mogelijk doen. Het wordt steeds moeilijker om een evenwicht te vinden in spanning en ontspanning. Mensen gaan er vaak ten onrechte van uit dat wanneer ze gezond eten en genoeg beweging hebben, dat ze dan ook gezond zijn. Ze vergeten dat er daarnaast ook nog andere, waarschijnlijk nog wel belangrijkere factoren zijn die gezondheid bepalen.

Een van die factoren is balans. Evenwicht moet er zijn in het leven wat betreft werk en vrije tijd, maar ook tussen spanning en ontspanning.

De andere belangrijke factor is gevoel van blijheid, tevredenheid en innerlijke rust. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen gedachten, gevoelens en gezondheidstoestand.

In onze samenleving wordt de energiebalans meestal uit het oog verloren en neigt die maar al te vaak naar te veel spanning. We weten dat het noodzakelijk is om te ontspannen en daarom gaan we sporten, met vakantie of rusten we. Dit betekent niet altijd dat we dan ontspannen. Om te weten of men ontspannen is, moet men eerst kunnen voelen dat men gespannen of gestrest is.

Online zelfhulp - Laat kopzorgen geen probleem worden!                       

Online zelfhulp helpt om inzicht te krijgen in je eigen mentale gezondheid. En het biedt concrete hulpmiddelen om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan: informatie, tips, tests, oefeningen, video’s en ervaringsverhalen. Met online zelfhulp kan je zelf aan de slag om te voorkomen dat zorgen problemen worden.

Het is volledig gratis toegankelijk. Alle onderdelen kan je anoniem gebruiken, in je eigen tempo en wanneer jij dat wilt. Wil je de dingen die je doet en invult op een ander moment terug kunnen zien of ermee verdergaan? Dan kan je een account aanmaken. Daarvoor hoef je alleen een geldig e-mailadres en een wachtwoord op te geven.

Samen werken aan een goede balans tussen lichaam en geest!
(klik op de afbeelding om naar de online zelfhulp module te gaan).

Chronische aandoening


Leef jij met een chronische aandoening of fysieke beperking? Hoe ga jij daar mee om?

Het hebben of krijgen van een chronische aandoening is vaak heftig en lastig te accepteren. Je kan je daardoor eenzaam, boos of onzeker voelen. Soms is het dus lastig. Op een ander moment biedt het ook kansen. Hoe zie jij jezelf?

werkstress & burn-out


Stress hoort bij het leven en dus ook bij werken. Maar als je langere tijd ongezonde stress op je werk ervaart, dan krijg je er last van. Online zelfhulp bij werkstress & burn-out helpt om de juiste balans tussen werk en privé te vinden en te behouden. Met concrete tips en oefeningen leer je werkstress aanpakken en een burn-out voorkomen.

Werkende moeders


Je wilt het allemaal goed doen, iedereen blij maken. Maar hoe hou je de balans tussen de zorg voor je kinderen, je werk en andere activiteiten? Je tijd is beperkt en overbelasting ligt op de loer. Herkenbaar voor veel vrouwen. Lastig voor veel vrouwen. Online zelfhulp voor werkende moeders geeft je tips en ondersteuning om de balans te vinden tussen zorgen voor de ander en je eigen leven. Leg je ideaalbeeld van een ‘goede mama’ opzij en ben tevreden met wat je wél doet.

Slaapproblemen


We slapen ongeveer een derde van ons leven. Heel vanzelfsprekend dus. Maar helaas niet voor iedereen.  Online zelfhulp voor slaapproblemen helpt om manieren waarop je in de goede slaapmodus kunt komen te oefenen en verstorende factoren aan te pakken.

Piekeren

Lig jij weleens in bed na te denken over allerlei zaken? Of ben je diep in gedachten verzonken als je ergens mee bezig bent? Als het niet meer lukt om deze gedachten te stoppen en de gedachten gaan steeds naar hetzelfde punt dan kan dat vervelend zijn. Wanneer dit vaak voorkomt kan piekeren als heel storend worden ervaren. Wil je leren hoe je minder kan piekeren? Dat kan!