BEWEEG NU! 

MEER bewegen is goed. GOED en BEWUST bewegen is beter!

Informatiefolders

Klik op de folder wanneer je de volledige informatie wilt lezen!

Klachten bij houding en beweging:

Het schiet weer eens in uw rug. Nekpijn die maar terug blijft komen. Na een dag werken bent u helemaal ‘op’, terwijl u voornamelijk ‘alleen maar’ achter de computer heeft gezeten. Hoe vaak denkt u niet: ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weer weg’. Of: ‘Tja, daar is toch niets aan te doen’. Wanneer u wél op zoek ging naar een oplossing, dan bleek het moeilijk om de klachten goed te duiden, laat staan deze weg te nemen. U vraagt zich af hoe u van uw klacht af kunt komen.

Ademhalingsklachten

Ademen doen we onbewust. Toch kan er door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, hyperventilatie, stress en longafwijkingen zoals longemfyseem, de ademhaling niet goed verlopen. Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden.


 

Arbeidsrelevante klachten

Het schiet weer eens in uw rug. Na een dag werken bent u helemaal 'op', terwijl u voornamelijk 'alleen maar' achter de computer heeft gezeten. Hoe vaak denkt u niet: 'Ach vervelend, maar het trekt wel weer weg'.   Arbeidsrelevante klachten zijn klachten die het werk negatief beïnvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren. Arbeidsrelevante klachten kunnen ontstaan door het werk, maar bijvoorbeeld ook als gevolg van sport of hobby’s.

ARM - NEK EN SCHOUDERKLACHTEN

ARM - NEK EN SCHOUDERKLACHTEN

Klachten aan armen, nek en/of schouders komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak. Typische arm, nek of schouderklachten kunnen voortkomen uit een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek. Daarnaast zijn er ook sportblessures, zoals een tennisarm, waarvoor u bij een oefentherapeut aan het juiste adres bent. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening. Nek- en schouderklachten zien we vooral veel bij spanning- en stressgerelateerde klachten.

ARTROSE EN OEFENTHERAPIE

ARTROSE EN OEFENTHERAPIE

Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan. U heeft last van stijfheid, moeite met lopen. Dan blijkt het artrose te zijn. Artrose is beter bekend als slijtage van de gewrichten. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Het is, ongeacht de klachten, van groot belang dat u blijft bewegen. Als oefentherapeut Mensendieck kan ik u daarbij helpen. Want ook al is bewegen erg belangrijk, het is nog belangrijker dat u zich houdt aan uw eigen grenzen. Om uw gewrichten in optimale conditie te houden kan ik samen met u een goed oefenschema opbouwen dat geheel bij uw lichaam past. Daarnaast is het van belang dat u uw dagelijkse handelingen zo veel mogelijk kunt blijven uitvoeren zonder de gewrichten te veel te belasten. Met verscheidene tips en geregeld oefenen leer ik u optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden. Dit betekent dat u ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling.

BECHTEREW EN OEFENTHERAPIE

BECHTEREW EN OEFENTHERAPIE

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening, waarbij de gewrichten van wervelkolom, bekken en/of schouders en de gewrichten tussen het borstbeen en de ribben door ontstekingen worden aangetast. Deze ontstekingen veroorzaken klachten zoals pijn en stijfheid, maar kunnen ook leiden tot vermoeidheid, een verminderde conditie en verlies van spierkracht. Omdat de wervels op den duur vaak vergroeien, verstijft de wervelkolom. Dit beïnvloedt de houding en manier van bewegen, en daarmee alle dagelijkse activiteiten.

Wat kan ik als oefentherapeut betekenen? Onder begeleiding van mij als oefentherapeut werkt u zelf aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt u uw lichaam in een betere conditie. U leert hoe u uw houding en manier van bewegen kunt verbeteren, zodat het lichaam minder belast wordt. Ook leert u uw eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. De oefeningen en bewegingsadviezen die ik u geef, worden geïntegreerd in uw dagelijkse activiteiten. Door deze adviezen toe te passen, leert u om gezonder te bewegen, thuis, tijdens hobby’s en op het werk. Zo kunt u zo optimaal mogelijk functioneren.

BEKKENKLACHTEN

BEKKENKLACHTEN

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP VOOR DE FOLDER TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

 KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP VOOR DE FOLDER NA DE ZWANGERSCHAP

CHRONISCHE PIJN EN OEFENTHERAPIE

CHRONISCHE PIJN EN OEFENTHERAPIE

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. Als oefentherapeut help ik u weer vertrouwen te geven in het bewegen en uw eigen lichaam. Samen wordt er gekeken naar de invulling van uw dagelijkse activiteiten en u leert de belasting van uw lichaam aan te passen aan uw belastbaarheid. Ook wordt er advies gegeven over hoe om te gaan met chronische pijn en stressinvloeden.

FIBROMYALGIE EN OEFENTHERAPIE

FIBROMYALGIE EN OEFENTHERAPIE

Pijn in spieren en gewrichten, ochtendstijfheid, slaapproblemen, vermoeidheid … FIBROMYALGIE. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck zal u leren de vicieuze cirkel te doorbreken. U krijgt door het bewegen weer vertrouwen in uw lichaam en plezier om te bewegen. Samen wordt er gekeken naar de invulling van uw dagelijkse activiteiten en u leert de belasting van uw lichaam aan te passen aan uw belastbaarheid. Ook wordt er advies gegeven over hoe om te gaan met chronische pijn en stressinvloeden.

HEUP- KNIE EN VOETKLACHTEN

HEUP- KNIE EN VOETKLACHTEN

Heupen, knieën en voeten dragen uw hele gewicht en worden relatief zwaar belast. Klachten aan gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren. Mogelijk worden uw klachten veroorzaakt door uw houding en manier van bewegen tijdens gewone dagelijkse bezigheden. Overbelasting van spieren, banden en pezen kunnen veel klachten geven. Maar ook artrose, een scheurtje in de meniscus of een slijmbeursontsteking kunnen leiden tot vervelende klachten.

INCONTINENTIEKLACHTEN

INCONTINENTIEKLACHTEN

Het begint vaak met een 'klein ongemak'. U verliest een paar druppels urine als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Door het ongewild verlies van urine kunt u zich onzeker gaan voelen. Misschien gaat u wat minder vaak de deur uit of stopt u met sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Hoewel de meeste mensen niet gemakkelijk over incontinentie praten, is het vaak heel goed te behandelen. Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het niet kunnen ophouden van urine. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urine-incontinentie. Meestal is dit op hogere leeftijd en/of na een prostaatprobleem. Door verslapping van de bekkenbodem spieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning. Door de angst om urine te verliezen, bent u geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan. Gaat u vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. U krijgt steeds sneller het gevoel dat u moet plassen.

LAGE RUGKLACHTEN

LAGE RUGKLACHTEN

Bukken, tillen, zitten, lopen ... het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Tenzij u klachten krijgt. Het schiet weer eens in uw rug. Hoe vaak denkt u niet 'Ach vervelend, maar het trekt wel weg'. Intussen blijven de klachten terugkomen. De oefentherapeut biedt een structurele oplossing voor uw rugpijn. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens een maal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Maar bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug.

REUMATOÏDE ARTRITIS EN OEFENTHERAPIE

REUMATOÏDE ARTRITIS EN OEFENTHERAPIE

Ontstoken gewrichten, verminderde beweeglijkheid van de gewrichten, achteruitgang van conditie, vermoeidheid … REUMATOÏDE ARTRITIS. De oefentherapie is gericht op • het aanleren van een efficiënt houdings- en bewegingspatroon; • het verbeteren van de algemene conditie; • het verbeteren / behouden van de beweeglijkheid van de gewrichten; • het verbeteren / behouden van de spierkracht; • het bevorderen van het evenwichtsgevoel; • het aanleren van ontspanningstechnieken • het trainen van de dagelijkse bewegingen, zoals lopen, bukken, opstaan e.d.; • het zelfstandig kunnen functioneren; • het bevorderen van het geestelijk welzijn.

SCOLIOSE EN OEFENTHERAPIE

SCOLIOSE EN OEFENTHERAPIE

Bukken, tillen, zitten, lopen ... het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Tenzij u klachten krijgt. Het schiet weer eens in uw rug. Hoe vaak denkt u niet 'Ach vervelend, maar het trekt wel weg'. Intussen blijven de klachten terugkomen. De oefentherapeut biedt een structurele oplossing voor uw rugpijn. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens een maal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Maar bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug.

SPANNINGSHOOFDPIJN

SPANNINGSHOOFDPIJN

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Soms kan hoofdpijn het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De hoofdpijn blijft terugkomen of krijgt zelfs een chronisch karakter. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. (spier)Spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed positief e beïnvloeden. Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Vaak gaan deze klachten (vooraf) gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Deze verhoogde spierspanning wordt vaak veroorzaakt door stress of kou en vocht.

VITAAL OUDER WORDEN

VITAAL OUDER WORDEN

Ouder worden gaat vaak gepaard met het verminderen van souplesse, uithoudingsvermogen, evenwicht en soms zelfredzaamheid. Iemand die ouder wordt, is geneigd minder te bewegen omdat de totale energie wat minder wordt of omdat bewegen minder makkelijk gaat dan voorheen. Daarnaast kunnen klachten ontstaan die vaak voorkomen bij ouderen, bijvoorbeeld: reuma, artrose, hart- en vaatproblemen, diabetes (suikerziekte), botontkalking of de ziekte van Parkinson. Wanneer u minder gaat bewegen, kunnen de klachten toenemen. Of andersom gezegd: wanneer u in beweging blijft, kunt u klachten voorkomen en/of verminderen, zodat u niet in een vicieuze cirkel terecht komt.