BEWEEG NU! OEFENTHERAPIE MENSENDIECK
Je (online) coach in houding, beweging, slapen en ontspanning!

Zwangerschapscursus & mindfulness

 

Als oefentherapeut wil ik je graag helpen om deze bijzondere periode zonder lichamelijke klachten te doorlopen. Actief bewegen én weten hoe je bekkenklachten kunt aanpakken en/of voorkomen is belangrijk! Zowel voor jou als indirect voor je baby én het zorgt voor een beter herstel na de bevalling!

Tijdens en na de zwangerschap ondergaat je lichaam in relatief korte tijd grote veranderingen, zowel lichamelijk als mentaal. Soms gaat dit gepaard met bekkenpijn, urineverlies of rugklachten. Gebleken is dat o.a. de manier van bewegen hierop van invloed is. Actief bewegen, weten hoe je je lichaam moet belasten en het leren ontspannen staat daarom centraal in de groepsprogramma's.

Speciaal vrouwen die al klachten ervaren of in het verleden rug- of bekkenklachten hebben gehad, hebben veel baat bij het volgen van het groepsprogramma. Maar de training is zeker ook geschikt voor vrouwen die probleemloos de zwangerschap doorlopen en die zich graag op een actieve manier willen voorbereiden op de komende bevalling!

We zijn zo druk met het werk bezig, het gezin (als je al een kindje hebt), familie etc. De zwangerschap is vaak iets wat er dan bij komt. Het is echter zo van belang om ook hier mindful bij stil te kunnen staan en te genieten van al dat moois. Dat is de reden dat mijn zwangerschapscursussen overdag gegeven worden, maar ook tijdens de training mindfulness aan bod komt. Een groot verschil met even 's avonds snel een uurtje in en uitvliegen om je lesje te halen naast al je andere drukke bezigheden. 

De meeste vrouwen gaan wel overdag naar de huisarts, tandarts, vroedvrouw, therapie en dergelijke. Waarom dan dit zo belangrijke stuk geen tijd gunnen! Als je de cursus start 4 weken voordat je met verlof gaat, dan betekent het dat je 4x iets moet regelen, maar de andere 4x in je verlof vallen. Dat wil zeggen dat je hooguit vier halve dagen vrij neemt of eigenlijk even rust en tijd voor jezelf maakt! Van die paar dagen merk je na de bevalling toch niets en tevoren heb je er heel veel plezier van!

En...zo vaak ben je niet zwanger, geniet er dan ook van. Er gebeurt zoveel in en met je lichaam. Neem daar de rust en tijd voor, zodat je straks bewust, uitgerust en goed voorbereid je bevalling in kunt gaan! 

Ervaring: "Ik ben bij Sabine terecht gekomen via mijn verloskundige. Rond de 28e week van mijn zwangerschap erge last van rugpijn gekregen men dacht even wellicht komt het door het bekken. Toen Sabine hiernaar gekeken had bleek dit een beknelde spier te zijn. Heb toen oefeningen gekregen ook voor thuis en moet zeggen deze hebben me echt goed geholpen de rest vd zwangerschap. Er was ook de mogelijkheid een zwangerschapscursus te volgen en omdat het zo vertrouwd en professioneel voelde heb ik deze daar vervolgens gevolgd. Erg fijne begeleiding alle informatie was bij een eerste zwangerschap meer dan welkom! Zowel praktijk als theorie deze combi was erg fijn ook fijn dat daar waar nodig meer aandacht aan besteed wordt! Echte aanrader! In zoverre als mogelijk goed voorbereid op de bevalling! Bedankt Sabine!"

Cursus prenataal Beweeg NU!

Wanneer er sprake is van bekken-, bekkenbodem- of rugklachten tijdens je zwangerschap, dan is het raadzaam om eerst een individuele intake en onderzoek aan te vragen. Het kan namelijk nodig zijn om eerst te starten met een stukje privé begeleiding.

De keuze voor deze cursus kun je ook maken wanneer je geen klachten hebt, maar wel prijs stelt op een individuele intake en een onderzoek, waarbij de therapeut samen met je kan kijken of er nog gerichte adviezen nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn, wanneer je in het verleden bekken- of rugklachten hebt gehad en wilt voorkomen dat deze klachten terugkomen. Gerichte adviezen en/of oefeningen kunnen hierbij helpen.

Tijdens deze individuele intake bespreken we samen het verloop van je zwangerschap met daarbij een aanvullend onderzoek. Wanneer er sprake is van klachten maken we samen een behandelplan om de ergste klachten te laten verminderen, zodat beter ingestapt kan worden in het groepstraject. Soms is deze instap direct mogelijk, maar het kan ook zijn dat ik je adviseer een paar keer individueel te komen en daarna te starten met het groepsprogramma. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om het hele programma individueel te volgen.

Opbouw lessen


De lessen bestaan uit de volgende onderdelen:
- Warming up
- Bewustwording & oefenen
- Inoefenen dagelijkse activiteiten (als staan, lopen, bukken, opstaan, liggen, omdraaien, lopen, traplopen, ed.)
- Voorbereiding op de bevalling & ademhaling
- Ontspanningsoefeningen
- Mindfulnessoefeningen

Praktisch


Voortraject:
Online screening & intake. Mocht na deze online screening & intake het nodig zijn om voorafgaand aan de cursus een onderzoek te doen (bij klachten of op verzoek), dan is dit in de cursusprijs inbegrepen!

Cursusduur:
7 lessen van 1 uur vóór de bevalling, alleen voor de a.s. moeder
1 les voor de partner & a.s. moeder

Kosten cursus:
Groepsprogramma's gericht op het behandelen van zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten zijn door alle zorgverzekeraars opgenomen in het aanvullende pakket oefentherapie Cesar/Mensendieck. Wanneer je klachten hebt kun je hierop aanspraak maken. Soms is een verwijzing van de huisarts of specialist noodzakelijk.

Wanneer je geen klachten hebt, is vergoeding van de cursus niet mogelijk via het aanvullende pakket bij je zorgverzekeraar. Wel zijn er verzekeraars die deze cursus vergoeden onder de preventieve zwangerschapscursussen. Informeer dit zeker even bij je zorgverzekeraar!

- Kosten cursus groepsdeelname: € 135,00 (inclusief cursusmap & begeleide meditaties) 
- Kosten cursus individuele deelname: € 260,00 (inclusief cursusmap & begeleide meditaties) 

Aantal deelnemers groepstraining:
Minimaal 3 & Maximaal 6

Wanneer:
Woensdagochtend 9.00 uur tot 10.00 uur (groepsdeelname)
Overdag in overleg (individuele deelname)

Startdata & tijden 2018:
In overleg

Locatie:

Beweeg NU!
Ooftmengersdreef 10
6216 SK Maastricht

Inschrijving kan uitsluitend via de website.
Drie weken voor aanvang van de cursus ontvangt u bericht of de cursus definitief doorgaat.
De geplande datum voor de cursus is namelijk onder voorbehoud van voldoende deelname.
Ook dan ontvangt u pas de factuur van de cursus.

Tip: Boek Duik in je weeën!


“Duik in je weeën! Een bewuste voorbereiding op de bevalling”.
Het boek is een leuke aanvulling op de cursussen en is niet bedoeld als vervanging van de trainingen,
want die omvat veel meer dan wat hierin naar voren komt.


Duik in je weeën! is, zoals de ondertitel al vermeldt, bedoeld als een bewuste voorbereiding op de bevalling.  De titel van dit boek verwijst naar een balans tussen bewuste concentratie op weeën enerzijds, en een volledige overgave aan weeën anderzijds. Je kunt echter pas “duiken” als je in staat bent je lijf bewust te ervaren. Dat is een kwestie van voelen en weten wat er gebeurt. Het boek is daar een hulp bij. Spieren spelen ook een belangrijke rol in dit boek en weeën zijn tenslotte niets anders dan het samentrekken van de baarmoeder die op dat moment de grootste spier van je lichaam vormt. Naarmate je meer kennis over je spieren hebt, krijg je meer vertrouwen in je bevalling. Daarnaast kan een positieve instelling je enorm stimuleren!

Het boek is in mijn praktijk aan te schaffen tijdens deelname aan de zwangerschapstraining.

Thuisbehandeling na de bevalling

Wanneer in de kraamweek blijkt dat je ernstig gehinderd wordt door bekken- of bekkenbodemklachten, is het mogelijk dat ik bij je aan huis kom voor een individuele behandeling.

Het behandelen van zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten zijn door alle zorgverzekeraars opgenomen in het aanvullende pakket oefentherapie Cesar/Mensendieck. Wanneer je klachten hebt kun je hierop aanspraak maken. Een verwijzing van de huisarts of specialist noodzakelijk.

Cursus postnataal Beweeg NU!

Wanneer je bekken-, bekkenbodem- of rugklachten ervaart na de bevalling is het verstandig om deze cursus te kiezen. Het begeleidt je in het herstellen van je lichaam, waardoor je klachten verminderen. Deze cursus start altijd eerst met een individuele intake, waarbij je samen met mij doorneemt hoe de zwangerschap en bevalling is verlopen. Daarnaast bespreken wij de nu aanwezige klachten. Ik kan je dan  meteen wat gerichte adviezen en/of oefeningen meegeven voor thuis. Soms is het raadzaam om voor de start van het groepsprogramma nog een paar keer individueel behandeld te worden. Dit is afhankelijk van de mate van klachten. Daarna kun je starten in het groepsprogramma. Wanneer je liever individueel behandeld wilt worden, is dit ook mogelijk.

Opbouw lessen

In de lessen gaan we werken aan herstel en een goede stabiliteit van het bekken met al de daarbij behorende spiergroepen. Ook krijg je praktische adviezen over bukken, tillen, dragen en andere activiteiten die met de verzorging van je kind te maken hebben. 

Praktische informatie

Voortraject:
Online screening & intake. Mocht na deze online screening & intake het nodig zijn om voorafgaand aan de cursus een onderzoek te doen (bij klachten of op verzoek), dan is dit in de cursusprijs inbegrepen!

Cursusduur:
6 lessen van 1 uur na de bevalling

Kosten cursus met het voortraject:
Groepsprogramma's gericht op het behandelen van zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten zijn door alle zorgverzekeraars opgenomen in het aanvullende pakket oefentherapie Cesar/Mensendieck. Wanneer je klachten hebt kun je hierop aanspraak maken. Soms is een verwijzing van de huisarts of specialist noodzakelijk.

- Cursuskosten groepsdeelname: € 95,00
- Cursuskosten individuele deelname: € 190,00 

Aantal deelnemers groepstraining:
Minimaal 3 & Maximaal 6

Wanneer:
Donderdag van 19.30 tot 20.30 uur (groepen)
Overdag in overleg (individueel)

Startdata 2018
In overleg

Locatie :
Beweeg NU!
Ooftmengersdreef 10
6216 SK Maastricht

Inschrijving kan uitsluitend via de website.
Drie weken voor aanvang van de cursus ontvangt u bericht of de cursus definitief doorgaat.
De geplande datum voor de cursus is namelijk onder voorbehoud van voldoende deelname.
Ook dan ontvangt u pas de factuur van de cursus.
Deze ontvangt u natuurlijk niet wanneer uit het intake en onderzoek blijkt
dat de cursus vergoed kan worden vanuit uw aanvullende zorgverzekering.